Items filtered by date: Νοέμβριος 2019

Στη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησία τρώμε το «βασιλιά των ξηρών καρπών» το καρύδι που δίνει  άπλετα σελήνιο ένα κορυφαίο ανόργανο αντιοξειδωτικό ήτοι αντιτκαρκινικό παράγοντα  που συνεργάζεται άψογα με την οργανική αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Αυτό το διατροφικό θαύμα που έχει τη μορφολογία του εγκεφάλου με τόσα απαραίτητα ω-3 λιπαρά ώστε κυριολεκτικά να ρυθμίζει τις πνευματικές λειτουργίες του αυξάνοντας τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την πνευματική ικανότητα μάθησης ενώ αποτελεί το «φόβητρο» των εγκεφαλικών. Παράλληλα είναι το πλέον φυσικό αντικαταθλιπτικό που διεγείρει την "ορμόνη της ευτυχίας" τη σεροτονίνη ώστε αυτή να φθάσει στον εγκέφαλο. Συστήνονται μέχρι και 5 την ημέρα.

Το καρύδι μπαίνει σε πλήθος γλυκονοστιμιών όπως σε μια κρητική, λαχταριστή σιροπιαστή νηστίσιμη καρυδόπιτα και τα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Αποτελεί το τέλειο σνακ για όλα τα ενδιάμεσα γεύματα και ιδιαίτερα με το γλυκό μέλι ειδικά και για γεύμα προύπνου. Είναι εύγεστο, εύκολα μεταχειρίσιμο, μπαίνει παντού, δε λερώνει, χορταίνει σε μικρή ποσότητα, χρησιμοποιείται και στα φαγητά ιδιαίτερα στις σαλάτες και τις γεμίσεις.

Στην Εκκλησία μας δε έχει την τιμητική του στο μυστήριο του γάμου.

Published in Διατροφή
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 16:56

Νηστεία και «πνευματική» ελεημοσύνη

Η νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας είναι και πνευματική δηλαδή καθορίζει τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, τους άλλους και το Θεό. Αυτή μας οδηγεί πιο κοντά στο Χριστό εν μέσω προσευχής, εξομολόγησης, ελεημοσύνης, ταπείνωσης, αγάπης και τόσα άλλα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Σημαίνει την υγιή κοινωνικότητα με τον τακτικό εκκλησιασμό, το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι χωρίς κρέας όμως και την προετοιμασία για το υπέρτατο πνευματικό γεγονός που καλούμαστε να συμμετέχουμε όσο το δυνατό συχνότερα τη Θεία Μετάληψη.

 Προμηθευτείτε από μένα το βιβλίο μου "Η Ορθόδοξη νηστεία ένα πνευματικό και διατροφικό θαύμα" (5 ευρώ)

Published in Διατροφή
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 13:27

Νηστεία και το κρητικό πουγκί

Στη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας κάνουμε οικονομία τρώγοντας ταπεινά τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Τα πρώτα μάλιστα αποκαλέστηκαν «το πιάτο του φτωχού» (0,20 ευρώ η μερίδα). Με αυτά μπορούμε να φτιάξουμε γεύματα αξίας 0,50 € όπως μακαρόνια με σάλτσα ντομάτα (5 ευρώ στο delivery) και σαλάτα που μπορεί να συμπεριλάβει φρούτα, όπως το ρόδι και οι σταφίδες (5 ευρώ στο delivery), και τα καρύδια.Επίσης κάνουν 20' για να παρασκευστούν και το delivery έρχεται σε 20'-30'. Τέλος με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε και το επιθυμητό 5 στις 6 ομάδες τροφίμων (λείπουν τα γαλακτοκομικά).

Published in Διατροφή
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 20:51

Η νηστεία και το junk food

Στη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας καταφέρνουμε να γλυτώσουμε από τις κακές συνήθειες και το βόλεμα του delivery και του junk food προτιμώντας «άπειρο» πλήθος έξυπνων κρητικών παραδοσιακών μαγειρικών. Έτσι δεν τρώμε συστηματικά ή ακόμη και αποκλειστικά σουβλάκια, πίτσες, «γιγαντιαία» στην κυριολεξία σάντουιτς και κρουασάν για δεκατιανό, ζαμπονοτυρόπιτες, φαγητό-για-τον-δρόμο (food-to-go), σοκολάτες (το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ζάχαρη) και άλλα γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα όπως αλλαντικά, κονσέρβες (όχι όμως τα φρεσκοκατεψυγμένα) κ.ά.