Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 22:26

Μανιτάρια πλευρώτους

Τα θρεπτικά κρητικά μανιτάρια πλευρώτους στο πιάτο μας ως  ένας πολυτάλαντος διατροφικός παίκτης. Μαγειρεύω τηγανητά, ομελέτα, πανέ, στο φούρνο και μανιταρόπιτα

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 22:44

Παιδιά και κρητικά σνακ

Βοηθάω τα παιδιά μου να δημιουργήσουν μόνα τους αριστουργηματικά, θρεπτικά και κρητικά σνακ ώστε να κατευνάσουν την πείνα τους όταν πρέπει.

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 18:01

Τα κρητικά αυγά

Χωριάτικα, φρέσκα, κρητικά αυγά για όλα τα γεύματα της ημέρας. Βραστά, τηγανητά, ποσέ, ομελέτα, σφουγγάτο με κολοκυθάκια και πανέ.

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 16:35

Κρητικά σνακ

Δημιουργώ θρεπτικά κρητικά σνακ κάθε μέρα: κατσικίσιο τυρί, ντακο, απάκι, μπανάνα Άρβης, καβουρμά, κέικ, ξηρούς καρπούς και τόσα άλλα

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 23:03

Κρητικά λαχανικά

Δημιουργώ ποικιλίες κρητικών λαχανικών και μαγειρεύω με κρητική παραδοσιακή κουζίνα σπανακόπιτα, γιαχνερά, ομελέτα, σαλάτα και πλήθος άλλων σαγηνευτικών τρόπων μαγειρέματος.

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 18:16

Τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ)

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί πολλά φαινόμενα δηλητηριάσεων με αυξητική τάση γεγονός που είναι παράδοξο παρά την επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Επισυναπτόμενο Αρχείο

 

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 19:27

Σταμαγκάθι με ρόγδια

Τέλειο: γνωρίζετε ότι 50 γρ. (2 φλ. τσαγιου) σταμναγκάθι περιέχουν πάνω από 100% τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες Α, Ε και C.

Αν είναι δυνατόν: γνωρίζετε ότι υπάρχουν σκευάσματα με 50 καψουλες 350mg έλαια καρπού ροδιού με 20 ευρώ.

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 12:09

Τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης- Εθνοβοτανικές Πρακτικές

Γνωρίζετε ότι Κρήτη κατέχει 190 ενδημικά είδη χόρτων δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο και ανακηρυχθηκαν ως άυλος πολιτιστική κληρονομιά" στοιχείο του τίτλου της ανάρτησης. Δηλαδή τα χαρακτηριστικά που αποκομίζουν είναι ως προς  πρακτικές αναγνώρισης, διαλογής, συλλογής, επεξεργασίας, συντήρησης, παρασκευής και κατανάλωσης.

http://ayla.culture.gr/ta_agria_vrwsima_horta_tis_kritis_ethnobotanical_practices/

Αυτό και άλλα πολλά θα δούμε στο σεμινάριό μας

https://www.katartisi.gr/seminars/seminars/462-vasikes-arxes-tis-kritikis-diatrofis

http://www.food-edu.gr/index.php/blog/item/8-cretan-diet-seminar,

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 14:01

Ισχυρισμός υγείας για το ελαιόλαδο

Γνωρίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 επιτρέπεται η αναγραφή στις συσκευασίες των ελαιολάδων ο ακόλουθος ισχυρισμός υγείας :
«Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν
στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες
στα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής».

Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου.

Ο κρητικός τρώει περισσότερο από 40 γρ. ελαιολάδου/ημερα.

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 12:04

Βιωματικό σεμινάριο κρητικής διατροφής

Φίλες και φίλοι

Ελάτε να βιώσουμε μαζί το θαύμα της κρητικής διατροφής και να το εισαγάγουμε στον τρόπο ζωής μας

Ημέρα 1η 

Αρχές σύγχρονης διατροφής

Η υπεροχή της Κρητικής διατροφής του ’60 ως πρότυπο υγείας

Κρητική διατροφή και κρητικά προϊόντα

Η νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας και κρητική διατροφή

Ημέρα 2η 

Τρόπος και οδηγός σύνταξης κρητικού διαιτολογίου μόνοι σας

Κρητική διατροφή και Κρητική παραδοσιακή κουζίνα

Το διατροφικό πουγκί

Η Κρητική διατροφή αύριο: η αναβίωση

Διοργανωτής: ΚΕΚ Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Εισηγητής: Δρ.Ιωάννης Τσαγκατάκης

Ημερομηνία:

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 17.00 - 21.15

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 17.00 - 21.15

Τόπος: Ικάρου και Αρχιμήδους 1 Νέα Αλικαρνασσός.

Κόστος: 90 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής:  μέχρι Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

Πληροφορίες:

https://www.katartisi.gr/seminars/seminars/462-vasikes-arxes-tis-kritikis-diatrofis

http://www.food-edu.gr/index.php/blog/item/8-cretan-diet-seminar, 6974794781

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 18:04

Σεμινάριο 4

Αυτό είναι ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπου ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε. Επιλέγουμε συνταγές από όλες τις ομάδες τροφίμων με την πιο έγκριτη ιστοσελίδα του www.cretangastronomy.gr. Με αυτό τον τρόπο οργανώνουμε τις αγορές μας και δημιουργούμε γεύματα (κύριο πιάτο, συνοδευτικό, σαλάτα, επιδόρπιο) με το λιγότερο δυνατό κόστος και το συγκρίνουμε σε κόστος με το delivery ή το ταχυφαγείο. Για παράδειγμα ένα πακέτο μακαρόνια κοστίζει 0.50€ και βγάζει 5 διαιτητικές μερίδες  (εκπαιδευόμαστε για αυτό στα  άλλα προγράμματα ). Τα υπόλοιπα μπορεί να είναι ως σε σύνολο μέχρι 0,50€ ενώ στο deliveryμόνο το κύριο πιάτο κοστίζει 5€!  Επίσης ελέγχουμε το χρόνο παρασκευής του γεύματος. Για παράδειγμα 2 αυγά χρειάζονται 5’ παρασκευής και με 1 φέτα ψωμί, 1 σπιρτόκουτο φέτα και μια ντομάτα φτιάχνουμε πλήρες γεύμα ενώ στο delivery περιμένουμε το λιγότερο 30’!  Ακολουθεί εβδομαδιαίος έλεγχος για  ένα μήνα ώστε μας γίνει συνήθεια. Στην Κρήτη το λέμε το «βρισκούμενο».

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 17:55

Σεμινάριο 3

Η Κρητική διατροφή και Παιδιά μας στην Πράξη

Εισαγωγή (Δωρεάν)

  1. Γνωριμία
  2. Παρουσίαση προγράμματος
  3. Πρόγραμμα οικογένειας

Η δημιουργία

  1. Ισοδύναμα τροφίμων
  2. Παιδιά και Σύνταξη διαιτολογίου με εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Τα πρώτα μου βήματα: πρωινό και δεκατιανό

  1. Παιδιά και κρητικό πρωινό
  2. Παιδιά και δημιουργία του δεκατιανού
  3. Εβδομαδιαίος έλεγχος

Η φάση της ωριμότητας: μεσημεριανό και βραδινό

  1. Δημιουργία Λιστών επιλογών
  2. Σύνταξη διαιτολογίου
  3. Παιδιά και Κρητική παραδοσιακή μαγειρική
  4. Παιδιά και αγορές τροφίμων
  5. Εβδομαδιαίος έλεγχος

Η τελειότητα

  1. Κρητικές πρακτικές για τα παιδιά
  2. Ασκήσεις στην πράξη
  3. Παιδιά και Σωματική άσκηση
  4. Εβδομαδιαίος έλεγχος

Η χαρά της επιτυχίας (δωρεάν ο τελευταίος εβδομαδιαίος έλεγχος)

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 19:49

Τα καρύδια: ο "βασιλιάς" των ξηρών καρπών

Ότι και να πούμε είναι λίγα για αυτό το διατροφικό θαύμα που έχει τη μορφολογία του εγκεφάλου και κυριολεκτικά ρυθμίζει τις πνευματικές λειτουργίες του αυξάνοντας μνήμη, συγκέντρωση και ικανότητα μάθησης ενώ αποτελεί το φόβητρο των εγκεφαλικών. Παράλληλα όχι μόνο αυξάνουν τη διάθεση αλλά προφυλάσσουν και καταπολεμούν ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη και συμπληρώνοντας τον κατάλογο των εγκεφαλικών υποθέσεων βελτιώνουν τον ύπνο. Επιπρόσθετα προστατεύουν την καρδιά αυξάνοντας και την ευκαμψία των αρτηριών, προλαμβάνουν το διαβήτη τύπου 2 και μάχονται κατά του καρκίνου με την πληθώρα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, όπως οι πολυφαινόλες, η βιταμίνη Ε, φλαβονοειδή κ.ά. Επιπλέον περιέχουν φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά, φυτικές στερόλες, φυτικές πρωτεΐνες πολλά ιχνοστοιχεία με κυριότερο σε αξία το σελήνιο και πολλές βιταμίνες, ένα κατάλογο που δύσκολα εξαντλείται. Προτείνονται έως 7 καρύδια την ημέρα (30 γρ.) που δίνουν όμως περίπου 200 θ. Και το σημαντικότερο; Αποτελεί τον ξηρό καρπό με τη μεγαλύτερη ίσως χρήση τόσο σε γλυκά όσο και φαγητά με κυρίαρχο παίκτη μια σιροπιασμένη καρυδόπιτα.

 http://www.vita.gr/

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 18:31

Η ντομάτα: η βασίλισσα των λαχανικών

Η ντομάτα αυτό το εξαίρετο λαχανικό αποτελεί τη βάση του πιο φημισμένου διεθνώς φαγητού των Ελλήνων τη Greek salad. Μάλιστα οι Έλληνες καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ντομάτας ετησίως από όλους τους άλλους λαούς. Όμως και στην Κρήτη διεκδικεί μια πρωτιά ως αναπόσπαστο συστατικό της «κουκουβάγιας» ( ντάκου).  Το χρώμα της το οφείλει στον πρωταθλητή των αντιοξειδωτικών το λυκοπένιο που πήρε το όνομά του από την λατινική ονομασία της ντομάτας (lykopersicum). Άλλο φανταστικό: οι Ιταλοί βοτανολόγοι με τη θέα της τη χαρακτήρισαν το «χρυσό μήλο» (pomo ‘doro).

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 12:48

Βιωματικό σεμινάριο στις Βασικές Αρχές της Κρητικής Διατροφής

Το θαύμα της Κρητικής διατροφής του ΄60: ελάτε να το βιώσουμε!

To πιο σημαντικό στοιχείο καταπολέμησης της παγκόσμιας παχυσαρκίας (globesity από το global obesity) είναι να κατανοήσουμε βαθιά τη φιλοσοφία της Κρητικής διατροφής. Με αυτή όλες οι αρνητικές διατροφικές συνήθειες θα κοπούν όπως θα αναφερθεί παρακάτω.

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 19:18

Σεμινάριο 1 & 2

To πιο σημαντικό στοιχείο καταπολέμησης της παγκόσμιας παχυσαρκίας (globesity από το global obesity) είναι να κατανοήσουμε βαθιά τη φιλοσοφία της Κρητικής διατροφής. Με αυτή όλες οι αρνητικές διατροφικές συνήθειες θα κοπούν όπως θα αναφερθεί παρακάτω.

Πως έχει καταξιωθεί;

Η Κρητική διατροφή έχει πάρει παγκόσμια καταξίωση. Είναι ευρέως γνωστό ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρότυπο που προάγει την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από τις  μελέτες του Ιδρύματος Rockfeller των Ηνωμένων Πολιτειών (1948), των 7 Χωρών (1960-2010) και της Lyon Heart της Γαλλίας (1992).Όμως η μεγάλη  ιδέα προσέκρουσε στον τοίχο της παγκοσμιοποίησης και μετονομάστηκε σε μεσογειακή διατροφή, όρος που κατέκτησε ακόμη και αυτή την  ντόπια επιστημονική και οικονομική κοινότητα.

Ποια είναι τα κρητικά προϊόντα που την απογειώνουν;

Το πιο σημαντικό αναγνωρισμένο μυστικό της Κρητικής διατροφής είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για το οποίο δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο Κρητικός ούτε λίγο ούτε πολύ καταναλώνει περίπου 35 κιλά το χρόνο με την υπόλοιπη Ελλάδα περίπου 17 και την Ιταλία 11. Όμως  τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιλαμβάνουν αφθονία φρούτων με τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα καρπούζια, τα σταφύλια, τις μπανάνες, τα ρόγδια, τα δέσπολα κ.ά.  Επιπρόσθετα τα λαχανικά και τα ενδημικά άγρια χόρτα που έχουν χαρακτηριστεί ως άυλος πολιτιστική κληρονομιά κατέχουν μια εξέχουσα θέση στην Κρητική διατροφή. Το πιο σημαντικό από αυτούς τους πράσινους θησαυρούς είναι το σταμναγκάθι που συλλέγεται και καλλιεργείται στην άγια Κρητική γη. Αν τα δύο προηγούμενα «τσιγκλάνε» την διατροφική οσμή τα όσπρια που παραδόξως ανήκουν στην ομάδα του κρέατος έρχονται να συμπληρώσουν στα προηγούμενα τη φυτική πρωτεΐνη. Τα δημητριακά της παραδοσιακής ολική άλεσης δίνουν το «μαύρο» ψωμί και τα τραγανά παξιμάδια.

Το κρέας έχει σχετική μικρή θέση σε αυτή την κρητική διατροφική παλέτα που δεν υστερεί όμως σε ποικιλία, όπως χοιρινό, κατσίκι, κουνέλι και κοτόπουλο. Από το γάλα και τα γαλακτοκομικά κυρίαρχη θέση έχει το κατσικίσιο γάλα, από το οποίο παρασκευάζεται πληθώρα τυριών και άλλων προϊόντων. Άλλη επιλογή! Τα ψάρια και τα θαλασσινά. Θυμάμαι το παππού πού έπιανε σουπιές και με μια ξύλινη σουπιά με καθρέπτες και αγκίστρια. Μα τα ψάρια έπρεπε να καταναλωθούν φρέσκα μιας και δεν υπήρχαν ψυγεία. Για αυτό εξέχουσα θέση είχε ο  παστός μπακαλιάρος.

Και άλλα πολλά όμως τρόφιμα έρχονται να συνδράμουν στην κρητική διατροφική πολυφωνία: μέλι, αρωματικά, άγρια μανιτάρια, ελιές, καρύδια, αμύγδαλα, και σαλιγκάρια. Επίσης απολαμβάνουμε αποξηραμένα φρούτα με αρχηγό τις σταφίδες. Το πολυφαινολικό κρασί συνοδεύει κάθε πιάτο ενώ η μάζωξη στο καφενείο προϊδεάζει για ένα καραφάκι αγχολυτική ρακί. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τυριά, ελαιόλαδα, κρασιά, πορτοκάλια και άλλα έχουν λάβει διεθνή πιστοποιητικά προϊόντων προστατευμένης ονομασίας προέλευσης.

Τι ρόλο παίζει η Κρητική παραδοσιακή κουζίνα;

Μα πως είναι δυνατόν με αυτή την βρωματολογική πανδαισία να μην εντυπωσιάζουν οι μαγειρικοί ακροβατισμοί. Τι να πούμε για αυτόν το γευστικό και υγιεινό πλουραλισμό. Θα αναφερθούμε μόνο στα χόρτα: Τσιγαριαστά, χορτόπιτες τηγανιτές, χορτόπιτες ψητές, βραστά, αυγολέμονο, ωμά, ομελέτα, γιαχνί ίσως κ.ά

Ποια είναι η διατροφικής της αξία;

Σε αυτό το πρώτο ραντεβού με την Κρητική διατροφή δε θα υπεισέρθουμε σε διατροφικές λεπτομέρειες. Σκόρπιες σκέψεις αποτελούν ο συνεργιστικός, υγιεινός  και ολιστικός συνδυασμός των παραπάνω τροφίμων, τα μονοακόρεστα και τα ω-3 «καλά» λιπαρά, οι φυτικές ίνες, τα πολλά αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, τα πρωτεϊνούχα κρέατα, γάλατα, αυγά και όσπρια, βιταμίνες (φυλλικό οξύ, B12) και μέταλλα όπως το σελήνιο και σίδηρο. Τέλος να σημειωθεί η λιπαρή ημερήσια θερμιδική πρόσληψη ανέρχεται μέχρι και 40% με τις παγκόσμιες συστάσεις στα 25-30%.

Ποιο είναι το ετήσιο ορθόδοξο διατροφικό ημερολόγιο;

Παραπάνω από το 60% ακολουθούσαν το ορθόδοξο διατροφικό πρότυπο της νηστείας των 180-200 ημερών το χρόνο. Αυτό σύστηνε και δεν απαγόρευε την αποχή από τα ζωικά τρόφιμα κρέας, αυγά, ψάρι και γαλακτοκομικά. Μάλιστα ακολουθούσαν και την παράδοξη νηστεία ελαίου και οίνου, κοινώς «άλαδο» 2 φορές την εβδομάδα, Τετάρτη και Παρασκευή. Σημαντική επίσης ήταν η ολιγο- και λιτο- φαγία. Ακούστε και το πιο καταπληκτικό! Αυτές τις μέρες έχουμε και αποχή από τα junk food. Πάλι δε θα μακρηγορήσουμε γιατί η νηστεία είναι ήδη αναγνωρισμένη σε πολλά διεθνή περιοδικά, ιδιαίτερα από το εργαστήριο προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ο Διακεκριμένος Καθηγητής Αντώνης Καφάτος τονίζει: «χριστιανική νηστεία και υγιεινή διατροφή είναι για τη μοντέρνα Ιατρική σχεδόν ταυτόσημες έννοιες».

 

Ποια η σχέση της Κρητικής διατροφής και τρόπου ζωής;

Την Κρητική διατροφή την ακολουθούσε άσκηση με 20 km ποδαρόδρομο τη μέρα και σκληρές αγροτικές εργασίες. Αυτές ακολουθούνταν από το «καφενείο» με τη ρακί, το τάβλι και την πρέφα. Πολλές εορτές από την ονομαστική έως τις μεγάλες ορθόδοξες συνδέονταν με την ημερήσια χαρά. Όμως είχαν και μεγάλη πνευματικότητα, με εκκλησιασμό και προσευχή. Και πολλά άλλα…

Γιατί να την ακολουθήσουμε;

Στην Κρητική διατροφή και τον τρόπο ζωής υπάρχει μια αρμονία που προσφέρει την ικανοποίηση όλων των εξωτερικών και εσωτερικών αισθήσεων αλλά και την προσδοκούσα υγεία. Πρέπει να ξεφύγουμε από τον κατακλυσμό με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το γρήγορο φαγητό και η Κρητική διατροφή μας είναι η πραγματική λύση.

Πως θα την εφαρμόσουμε στα παιδιά μας;

Θα τα μάθουμε να τρώνε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι κ.α.

Έλατε να τη βιώσουμε!

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 18:07

Αρχές της σύγχρονης διατροφής για τις επιχειρήσεις τροφίμων

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και προφανώς των πελατών όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων τροφίμων μα περισσότερο αυτών της μαζικής εστίασης.